НЧ "Родолюбие - 2006"
Народно читалище в с. Айдемир, област Силистра

Скъпи съграждани и гости на Айдемир

 

Скъпи съграждани и гости на Айдемир,
Отново България празнува своето Освобождение! Отново обръщаме взор към началото на свободния си път! Отново се покланяме пред тези, които дадоха живота си, за да отхвърлим веригите на зависимостите от други народи.
В деня на нашия национален празник – Трети март, за нас е чест като настоятелство на Народно Читалище „Родолюбие-2006“ – с. Айдемир, да Ви поздравим и да изразим своята почит пред родолюбието и подвига на хилядите герои, сред които се открояват имената на наши съграждани, а Айдемир е с принос за свободата на майка България! Поклон пред всички, които проляха кръвта си и положиха костите си пред олтара на Отечеството ни, да търпят ужасни страдания, но да не се отрекат от Род и Вяра, от православната си надежда и свобода! „Да съхраним нашата Майка България в едно сърце, в една вяра, в една надежда и една любов! Нека скъпата ни Родина пребъде през вековете!“.
Облечени като възрожденци, самодейци на Читалище „Родолюбие – 2006“ се поклониха и положиха венци пред паметника на падналите за свободата айдемирци в селото и паметника на Стефан Караджа в град Силистра.
Днешният празничен ден означава отговорност към историята, съвременността и бъдещето на Отечеството.
Ние сме потомци на велики българи и такива трябва да останем, възпитавайки Преклонението пред подвига на предците ни. Обаче няма стойност, ако не го съчетаваме с размисъл за бъдещето. Ако не си припомняме поуките от миналото, които ни показват силата на единството. Ако не търсим в сърцата си смисъла на наследеното национално самочувствие и непоколебимостта да се воюва за свобода и независимост, а младото поколение в патриотизъм и почит към паметта на героите.
Днешният празник ни напомня за великото дело на Апостола, за песните на Ботев, за устрема на Хвърковатата чета на Бенковски и светите, кървави клади на Батак. Там, на Шипка, се ражда свободата! В лютата битка с турските орди на Сюлейман паша българските опълченци с вяра и себеотрицание показаха, че когато сме заедно и сплотени, ние, българите сме огромна сила.
Вечна слава и дълбок поклон към всички безсмъртни и велики герои, дали живота си, за да бъдем свободни и щастливи НИЕ и НАШИТЕ деца!
Нека всички се гордеем, че се наричаме българи и да пазим святото име на нашата родина България! Родолюбието не е отживелица! Нека с мисъл и дело доказваме, че сме достойни за свободна България, която уверено защитава мястото си на световната карта!
Бъдете здрави и се гордейте, че сте българи!
146 години Свободна България!
 
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!
 

03/03/2022