НЧ "Родолюбие - 2006"
Народно читалище в с. Айдемир, област Силистра

За читалището

        Каузата на Читалището е да се опита да осъществи, заедно с приятели и съмишленици съхраняване на традиции и обичаи в кукерската, коледарска групи и танцовия състав в с. Айдемир. Родолюбците обаче срещат огромна пречка при организиране на мероприятия – сградата на читалището е в много лошо състояние, а държавните субсидии са твърде недостатъчни, за да покрият разходи за ремонт и качествено организиране на събития.

          Едно читалище, съградено с любов
        Погледнато отвън не личи, че отвътре читалището е в много лошо състояние. Покривът обаче тече в продължение на години. Водата се е стичала по стените, дограмите, зад лампериите и по пода, като е повредила всичко. В някои помещения има носии и сценични костюми, които се търкалят по пода, унищожени са от молци и никой не се е погрижил да ги прибере и опази навреме.

       “В продължение на две десетилетия вратите на читалището бяха затворени за всички. Сградата се рушеше пред очите ни отвън и всички бяха безсилни да направят каквото и да е. “. „Сградата е строена от нашите баби и дядовци – всеки е вложил по нещо. Някои от тях все още са живи и като ни срещнат на улицата, ни казват „Дайте да направим нещо за това читалище! Участвали сме в изграждането му – боли ни, че запада“.

        Тази година НЧ “Родолюбие -  2006” разполага с 12562,5 лева държавна субсидия, гласувана от Община Силистра, които са абсолютно недостатъчни за ремонт. Тази сума може само да обезпечи няколко мероприятия от типа на празника Сирни Заговезни, който ще се проведе на 18 Февруари 2018г. . Читалището не може да се възползва от европейски субсидии, защото с. Айдемир е в голяма градска община и не влиза в критериите за кандидатстване. Вариантът за финансиране е спонсорство.

       Подкрепа за пазителите на българските традиции
     Съмишленици се надяват, че ще се намерят родолюбиви дарители с финансови възможности и скоро ще може да се направи ремонт на сградата. Това ще е първата стъпка към организиране на все по-мащабни мероприятия, които ще събират хората на мегдана и малко по малко ще възродят българските традиции. От читалище „Родолюбие“ ще оценят каквато и да е подкрепа – спонсорство, идеи за проекти и финансиране, дарения за ремонтни дейности, костюми и носии в добро състояние.

    Самодейците от НЧ “Родолюбие - 2006” ни показват какво трябва да означава за нас думата Родолюбие и към какво трябва да ни води тя. Смисълът в поддържане на подобни каузи е да изпълним завета на предците ни – да бъдем обединени и да използваме силата на българския дух за добри дела, тъй като само това ще ни помогне да се съхраним като народ и да пребъдем.

Ако желаете да подкрепите дейността на читалището, свържете се със Стоян Орманджиев на тел: 0898 911756 или пишете на rodolubie_aid@abv.bg. С цел възстановяване сградата на читалището е открита дарителска сметка, по която всеки желаещ може да помогне.