Facebook
НЧ "Родолюбие - 2006"
Народно читалище в с. Айдемир, област Силистра

21-ото издание на Международен маскараден фестивал „Кукерландия”

   Фестивалът „Кукерландия“ е емблема на Ямбол като фестивален град. Събитието събира десетки хиляди участници и гости на града, дошли да съпреживеят пъстрото и оглушително зрелище. Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“. Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.
    Мотото на „Кукерландия“ е „Когато фестивалът е живот“ и отразява както пълнокръвният живот на древните кукерски традиции по този край, така и веселото настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.
    „Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с празника Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите, специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост.
    По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. В колоритът на празника се вписа и Кукерската група при НЧ "РОДОЛЮБИЕ-2006" - Айдемир.
      Фестивала премина в двудневното състезателно дефиле на маскираните. В изданието на „Кукерландия – 2020“ ще участват над 90 групи от страната и чужбина.
    Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски – страховити 3-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. За Айдемирските кукери преди всичко е престиж, да са част от магията на "КУКЕРЛАНДИЯ" , а тежката дума остава за журито. 

     Журито на Маскарадния фестивал „Кукерландия” - Ямбол 2020 се състои от членове, професионалисти в областта на етнографията, етнологията и фолклорното изкуство. Журито оценява представянето на маскарадните групи и определя наградите в различните категории, веднага след приключването на конкурсната програма на втория състезателен ден на фестивала. Резултатите от класирането на групите се обявяват официално на интернет сайтовете на организаторите: www.yambol.bg, www.tundzha.net, www.kukerlandia.com

21-ото издание на Международен маскараден фестивал „Кукерландия” - Изображение 1