НЧ "Родолюбие - 2006"
Народно читалище в с. Айдемир, област Силистра

Пролетен концерт и конкурс

По повод предстоящите празници – Лазаровден, Цветница и Великден Ви каним да празнуваме заедно, като бъдете наши гости и участници в пролетния концерт – „Лазар иде’. Той ще се състои на 16.04.2022г. от 10.00 часа, в центъра на с. Айдемир пред НЧ „Родолюбие – 2006“, а при лоши метеорологични условия ще се проведе в залата на читалището. Можете да се включите с песни, танци или обичай, а също така и в конкурса ни „Шарено яйце и бабиния козунак“.

 

В празничния ден, под звуците на лазарските народни песни, хора и обичаи, мало и голямо ще може да покаже своя талант в категория по избор. Целта на събитието е да се стимулират творческите заложби на различните поколения участници. В него може да се включи всеки желаещ да представи своето виждане за едни от най-обичаните пролетни празници – Лазаровден и Великден. Обявяваме следните категории:

1. Участие с песен, танц или обичаи за Лазаровден;

2. Конкурс „Шарено яйце и бабиния козунак“: – тук яйцето може да бъде истинско боядисано яйце или направено от природни материали и нашарено.

Бабиния козунак – традиционен Великденски козунак. Необходимо е участниците да го представят в готов вид, както и да бъде спазена обредността му.

 

Този статут урежда правилата за провеждане на конкурс „Шарено яйце и бабиния козунак“, условията за приемане, класиране и журиране на произведенията, както и всички други дейности необходими за успешното провеждане на конкурса. включително и съпътстващи прояви и събития, които допринасят за постигането на неговите цели.

Целите на конкурса са:

– Да се насърчава всички участници на открият своя талант;

– Да насърчава развитието на вече открити таланти и да подпомогне тяхното усъвършенстване; „Шарено яйце и бабиния козунак“ е с конкурсен характер и в него могат да участват различни възрастови групи и институции, независимо дали са индивидуални и ли групови като детски градини, общообразователни, профилирани училища, школи по изкуства, пенсионерски клубове или хора, които искат само да открият своя талант.

Участниците се разделят в 5 възрастови групи:

– първа група – деца от Детски градини до 6 години;

– втора група – от 1-ви до 4-ти клас;

– трета група – от 5-ти до 7-ми клас;

 – четвърта група – от 8-ми до 12-ти клас;

– пета група – над 18 години (включваща възрастни);

Всички участници в конкурса могат да се явят с повече от едно произведение в предпочитан от тях вид, техника и жанр с всички видове живописни, графични и приложни техники ( може да бъде истинско боядисано яйце; направено от природни материали и нашарено; изработено от глина и оцветено, дървено, нарисувано шарено яйце на картина, във вид на сладкиш………… техниките за изработването и боядисването на яйцето са по избор).

 Творбите за конкурса ще се приемат в сградата на НЧ „Родолюбие – 2006“ с. Айдемир през следните дни: – 09.04.2022г. – от 16.00 до 19.00 часа; – 15.04.2022г. – от 14.00 до 20.00 часа;

Творбите, които бъдат предадени в посочения срок ще бъдат изложени и оценени от компетентно жури на 16.04.2022г. на площада пред читалището или при лоши метеорологични условия във фоайето на читалището.

Заявка за участие в пролетния концерт „Лазар иде“ можете да изпращате на имейл адреса на читалището rodolubie_aid@abv.bg до 15.04.2022г.

Журито оценяващо произведенията е в следния състав: Сава Савов, Благовеста Димитрова, Добрана Георгиева;

 Ще бъдат връчени първа, втора и трета награда за всички възрастови групи поотделно, а на всички участници – грамота за участие.

Произведенията не се връщат след приключване на съответното издание на конкурса. След края на концерта и обявяването на конкурсните награди, произведенията ще бъдат пуснати за продажба. Събраната сума от тях, ще бъде дарена на детски танцов състав за закупуване на Детски носии.

 

За всяка една от творбите трябва да се представят трите имена на участника, възраст и ако е от институция, коя е тя (детска градина, училище, клуб…..)

Краен срок за предаване до 15.04.2022г. – 20.00 часа телефон за връзка : Дияна Илиева – 0895796564; Елена Иванова – 0898556126; Петя Стоянова – 0894432565;

 

Пролетен концерт и конкурс  - Изображение 1