НЧ "Родолюбие - 2006"
Народно читалище в с. Айдемир, област Силистра

Удостояване с отличие „За граждански принос в културно - просветната дейност“ на Община Силистра

Видео от днешната церемония по награждаването на г-н Сава Савов!

Скъпи съграждани,Кръстовден е денят на Силистра!

На всички гости и на силистренци честитя празника на града с пожелание за здраве и добруване! Пандемията от ковид -19 ни изправи пред изпитание. Тя ни застави да осъзнаем силата на единството. Благодаря на всички, че работим заедно, всеотдайно и почтено за развитието на града ни! Нека продължим! Силистра заслужава да е наша кауза!

Честит празник! - д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра

 
На основание чл. 49, ал. 1, т. 4 от Наредбата за символиката и отличията на Община Силистра, от инициативен комитет при Народно Читалище „Родолюбие-2006“ – с. Айдемир в състав: Стоян Орманджиев - председател и членове Георги Спасов, Стоян Стоянов, Радослав Петров, Петя Василева и Боян Цветков внесохме предложение към Общински съвет Силистра за удостояване с отличие „За граждански принос в културно - просветната дейност“ на Община Силистра, конкретно в село Айдемир, да бъде удостоен нашият съгражданин г-н Сава Цветков Савов – общественик, учител и художник.
 
В писмен вид посочихме мотивите, които описват житейския път на г-н Савов и причините да бъде удостоен със звание. Той е роден на 24.04.1948г. в родното си село Айдемир, където живее и до днес. През 1975г. завършва тогавашния Учителски институт в гр. Дупница. Посвещава 25 години от живота си като учител в ОУ“ Христо Ботев“ в с. Айдемир. През периода 1991г. – 1995г. е кмет на селото и работи упорито за неговия просперитет.

Господин Савов оставя ярък отпечатък в културно - просветната дейност като творец, преподавател, виден общественик и кмет на село Айдемир. Невероятният му талант се открива лесно и на бялото платно, на което в годините създава низ от впечатляващи картини. За Сава Савов годините са просто цифри. Те не ограничават духа и въображението му, не намалят таланта и не спират творческата му сила, а просто добавят мъдрост, която да подправя делата му. Това се  доказва с неговата Юбилейна Ретроспективна изложба - живопис, която се състоя на 24.10.2018г. в Художествена галерия Силистра. Негова е заслугата за въвеждането на Фестивал на кукерите и маските, който се провежда за 45-та поредна година. С този фестивал с. Айдемир и Община Силистра се прославят като организатори на най-големия за Североизточна България празник. Фолклористът Сава Савов има огромен принос за развитието на културния и творчески живот на селото, за поддържането на българските отколешни традиции и възпитаването в любов към родината.

Не всеки ден срещаме прояви на благотворителност. Не са чести дейностите, свързани с изкуство и любов, насочени към съхраняване на обреди и обичаи. Поради това, членовете на инициативния комитет, вярваме, че нашият съгражданин г-н Сава Савов заслужава да бъде удостоен с отличие „За граждански принос в културно - просветната дейнист“ на Община Силистра.  Той е стожер за всички нас и делата му не бива да остават в забвение.

Днес 14 Септември 2020г. на тържественото заседание на Общински съвет - Силистра, по повод празника на града бяха отличени заслужили обществени личности. 

С решение на Общинския съвет за Почетен гражданин на Община Силистра за 2020 година е определен г-н Явор Стоянов Георгиев. Отличие за граждански принос тази година получиха г-н Свилен Стоянов, г-н Руси Русанов, г-н Ангел Емилов, г-н Сава Савов, г-н Колю Драгнев и ветераните от плувен клуб "Доростол". Студент на годината е Вяра Жекова от РУ "Ангел Кънчев" - Филиал Силистра. Приветствия за празника поднесоха кметът д-р Юлиян Найденов, Негово Високо преосвещенство Митрополит Антоний, г-н Емил Радев - член на Европарламента, г-н Александър Сабанов - народен представител, областният управител г-н Ивелин Статев, проф. д-р Иван Гаврилов - Будител на Община Силистра за 2018 година.
 
Удостояване с отличие „За граждански принос в културно - просветната дейност“ на Община Силистра - Изображение 1Удостояване с отличие „За граждански принос в културно - просветната дейност“ на Община Силистра - Изображение 2Удостояване с отличие „За граждански принос в културно - просветната дейност“ на Община Силистра - Изображение 3Удостояване с отличие „За граждански принос в културно - просветната дейност“ на Община Силистра - Изображение 4