НЧ "Родолюбие - 2006"
Народно читалище в с. Айдемир, област Силистра

Честит 8-Март мили дами

"Честит 8-Март мили дами, бъдете здрави и вечно с усмивка на лице, за да правите света по-красив".

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ. В България 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като ежегоден празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти. През 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир.

Този празник днес отразява всички лица на жената.

Празникът на майките - ние, като техни деца, им отдаваме почит и сами станали майки, получаваме на свой ред - с някое стихче или картичка. Всъщност, дори само затова си струва неговото съществуване. Други жени очакват признание за значимостта си от любимите си мъже. И да, това се изразява в подаръци, цветя, поне малко по-различно отношение от другите дни.

Под това мото за поредна година читалищното настоятелство провежда инициатива “ Подари усмивка с цвете” по случай днешния празник за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. С цветя, успяхме за зарадваме част от жените в село Айдемир със скромен жест на внимание. Инициативата е част от културния календар на Читалище "Родолюбие-2006" и тази година успя да достигне до над 150 жени. Мъже от Читалището обиколиха детски градини и ясли, лекарски кабинети, социални домове, кметство Айдемир, пощенски станции и други институции на територията на селото, в които изказаха своите благодарности и поздравления към женската част, по случай Празника на жената - 8 март.

От Читалището отправиха своите пожелания за здраве, щастие и благоденствие на нашето Общество и призоваваха за бъдеща съвместна работа с всички заинтересовани институции и граждани.

Честит 8-Март мили дами - Изображение 1